Riksrösen

Terwijl ik nog bezig was met het afronden van mijn fotografieproject ‘4 Säsonger på Dag Hammarskjöldleden’ borrelde er alweer een nieuw idee voor een meerjaren-fotografieproject dat ook wel eens een Noors-Zweeds historisch-cultureel project zou kunnen worden.

Sinds mijn twee maanden lange wandeltocht door Noorwegen, Zweden en Finland in 2014 ben ik namelijk ook in de ban van riksrösen. Een riksrösen is een stapel stenen waarvan de bovenste stenen geel-oranje zijn geverfd en ligt op de grens van Noorwegen en Zweden. Sinds die tijd vraag ik me af: ‘Hoe is deze grens tot stand gekomen?, ‘Wie hebben deze stenen gemaakt?’ en ‘Hoe wordt het onderhoud georganiseerd?’ Vragen die nog niet zijn beantwoord en nog het nodige onderzoek zullen vergen.

In totaal zijn er 294 grensstenen die ik wil fotograferen. Dat zijn de grensstenen met nummer zonder toevoeging van een letter. Sommige van deze grensstenen zijn makkelijk bereikbaar, omdat ze op of dichtbij een gemarkeerde route liggen. Maar andere liggen ver verwijderd van gangbare routes en het bereiken daarvan zal de nodige uitdagingen kennen. Tot nu toe lijkt het een haast onmogelijk plan om alle 294 riksrösen te gaan fotograferen. Maar ook zal het een uitdaging worden om te ontdekken of ik met behulp van Noorse en Zweedse instanties er meer dan alleen een fotografie-project van kan maken.

In ieder geval heb ik in 2022 en 2023 twee proefrondes in Jämtland gemaakt om te ontdekken hoeveel grensstenen binnen een bepaalde tijd mogelijk zijn om te bezoeken en te fotograferen. Bij elke grenssteen maakte ik vier foto’s: 1. de grenssteen in het landschap, 2. de grenssteen in zijn geheel, 3. een detailfoto van de steen en 4. een zelfportret bij de grenssteen. Bovendien noteerde ik de grenssteen als waypoint in mijn gps. Nu nog op zoek naar een manier hoe ik dat hier mooi en goed kan presenteren.

Voor nu een klein voorproefje van Riksrösen 147. De grenssteen die voor mij halverwege ligt.

Datum: 16 september 2023 Tijd: 11:04 GPS-coördinaat: N6932118 E0352723 (SWEREF99).