Levindige Wandelvakantie in Zweden

In 2024 neem ik je van Zondag 25 augustus tot en met Zaterdag 31 augustus graag mee op een wandelvakantie op de Dag Hammarskjöldleden. Dit pelgrimspad staat beter bekend als de route van de Fjällraven Classic en is 110 kilometer lang. Het pad ligt in het uiterste noorden van Zweden. Het gebied waar we wandelen, is onderdeel van Lapland of Sàpmi. Lapland bestrijkt zowel Noorwegen, Zweden, Finland als Rusland. We lopen het mooiste gedeelte van de Kungsleden en langs de hoogste berg van Zweden: de Kebnekaise (2106 meter).


De route heb ik de afgelopen jaren op verschillende manieren (alleen, met een groep en hardlopend) en in verschillende seizoenen bezocht. Een impressie hiervan kun je vinden in mijn portfolio. Het snelste heb ik de route afgelegd tijdens de Swedish Alpine Ultra van 2019 in 23 uur, 58 minuten en 54 seconden. Maar wij nemen er rustig de tijd voor. Bij alle reizen die ik alleen en zelfvoorzienend op pad ben geweest, heb ik vrijheid, kwetsbaarheid, kracht en schoonheid mogen ervaren. En heeft het me heel veel zelfvertrouwen opgeleverd. 

Dit is iets wat ik anderen ook graag wil laten ervaren. In mijn visie gaat dat alleen als je met voldoende voorbereiding op pad gaat. Dus is er tijdens deze wandelvakantie ook tijd om in te gaan op kaartlezen, kompasgebruik en routeplanning. Daarnaast is er een voorbereidingsmiddag op Zondag 26 mei 2024 van 13:00 tot 16:30 uur waarbij ik inga op de materialen en de voeding die je nodig hebt tijdens zo’n wandelreis en hoe je een rugzak goed inpakt. Want tijdens deze actieve vakantie ga je in totaal 7 dagen op pad. En je zult zelf een rugzak dragen van 15 a 20 kilo -omdat je zelf al je bagage meeneemt- en je gaat wildkamperen. Als je wilt, is het mogelijk om alleen een wandeltocht van 1 dag te ondernemen, waarbij je dus 1 nacht alleen in de wildernis gaat doorbrengen.

Ik ga je leren om: 

-een goede kampplek te vinden;

-kompas en kaart goed te gebruiken; 

-een routeplan te maken en

-je beter op je gemak te voelen in de wildernis. 

Tijdens deze wandeltocht blijven we in de buurt van hutten en gebaande paden. Er zijn geen gevaarlijke beklimmingen of rivierdoorsteken. De hoogteverschillen zijn bovendien beperkt. De hoogste pas die we nemen, ligt op 1150 meter hoogte. Deze pas kan overigens -zelfs midden in de zomer- nog wel bedekt zijn met sneeuw. Toch zal deze wandelvakantie zeker intensief zijn. 

Let op! Om mee te kunnen doen, moet je minimaal 18 jaar oud te zijn. Daarnaast heb je een redelijke basisconditie en eerdere wandel- en kampeerervaring is handig. Op het moment van inschrijving ben je in staat om minimaal een half uur hard te lopen of minimaal 10 kilometer te wandelen. Bovendien ben je bereid om voorafgaand aan de reis extra te trainen. Want: hoe beter je conditie is, hoe meer je van deze tocht zult genieten.

Datum: Zondag 25 augustus tot en met Zaterdag 31 augustus 2024

Prijs: € 606,- incl. BTW

Bij de prijs inbegrepen:

-Reis- en verblijfsinformatie

-Voorbereidingsmiddag op Zondag 26 mei 2024

-Uitgebreide instructie en goede begeleiding

-Kaart kopieën van het gebied en een kaarthoekmeter

-Gebruik van kompas gedurende de cursusweek

-Busvervoer van Kiruna naar Nikkaluokta

-Busvervoer van Abisko naar Kiruna

Niet bij de prijs inbegrepen:

-Reis naar Kiruna in Zweden

-Verblijf voor en na de reis

-Maaltijden gedurende de reis

-Verzekering

-Materialen als rugzak, slaapzak, schoenen, tent etc.

Groepsgrootte:

Minimaal 2 en maximaal 6 deelnemers.

Ik kies specifiek voor een kleine groep, zodat ik voldoende aandacht heb voor iedereen persoonlijk.

Het is fijn om elkaar te spreken voordat je je definitief aanmeldt.

Je kunt me bereiken op: 06-38777485 ofvia delevengevende@gmail.com.

Telefonisch ben ik het beste bereikbaar op afspraak.

Op maandag, dinsdag en donderdag ben ik sowieso aan het werk als gastouder.

INHOUD WANDELVAKANTIE

DAG 1   Wandeltijd 5u45 en Lestijd 0u30

De dag start met een busrit van Kiruna naar Nikkaluokta. We laten de gecultiveerde wereld achter ons en worden comfortabel naar de bergen van Noord-Zweden gebracht. Voordat we onze rugzak omdoen, maken we gezamenlijke afspraken en bespreken we de route van vandaag. We bestuderen daarbij direct de legenda en de kaart. Deze eerste dag is vooral bedoeld om in te lopen en op elkaar af te stemmen. Zo gauw het tijd wordt om een kampplek te vinden, volgt er uitleg over het vinden van een goede kampplek en nog meer handige tips.

DAG 2   Wandeltijd 4u30 en Lestijd 1u15

Na ons ontbijt volgt er meer instructie over kaartlezen en het gebruik van je kompas. We volgen een gemarkeerderoute, waarbij er gedurende de dag van koploper wordt gewisseld.

Onderweg is er aandacht hoe je kunt bepalen waar je precies bent. Hoe lang ben je onderweg van punt A naar B? En hoe bepaal je van tevoren waar je je tent kunt opzetten aan het einde van de dag?

DAG 3   Wandeltijd 4u45 en Lestijd 1u00

Afhankelijk van de vorderingen gaan we vandaag een ongemarkeerde of onduidelijk gemarkeerde route volgen. Welke extra kennis en vaardigheden heb je daarvoor nodig? Misschien wordt er ook al geoefend met het maken van een klein routeplan. Hierbij oefenen we opnieuw kaart- en kompasvaardigheden.

DAG 4    Wandeltijd 5u00 en Lestijd Bespreken routeplannen

Vandaag vertrekken we vroeg. Want als je alleen op pad wilt gaan, zul je daarvoor een eigen routeplan van 1 dag moeten maken. Hiervoor krijg je allereerst een goede uitleg en indien nodig hulp tijdens het maken ervan. Mocht je nog niet toe zijn aan een solotocht bespreken we de alternatieve mogelijkheden. Routeplannen worden in ieder geval met mij besproken. En kun je uitwisselen met de andere deelnemers.

Er worden duidelijke afspraken gemaakt hoe je je gedraagt tijdens je solotocht en wat je moet doen in geval van nood.
DAG 5 en DAG 6    Wandeltijd naar eigen behoefte en 5u15

Je gaat eventueel alleen op pad volgens je eigen routeplan. Je zult 1 dag en 1 nacht alleen in de wildernis doorbrengen. Na deze nacht verzamelen we op een van tevoren afgesproken plek. Hier kunnen ervaringen uitgewisseld worden. We vervolgen gezamenlijk onze tocht.

Dag 7    Wandeltijd 5u00

De laatste dag is alweer aangebroken. We wandelen gezamenlijk naar het eindpunt van de tocht: Abisko. Onderweg nemen we de tijd om de week te evalueren. Na afloop nemen we eerst uitgebreid de tijd om warm te douchen. Met een gezamenlijke eindmaaltijd ronden we onze wandelvakantie af.