4 Säsonger på Dag Hammarskjöldleden

4 Säsonger på Dag Hammarskjöldleden is een meerjaren-fotografieproject van Jacqueline Raaijmakers.

Sinds haar eerste solowandeltocht in 2005 is Jacqueline onder de indruk van de weidsheid en ruigheid van Noord-Zweden. Het was ook meteen haar eerste kennismaking met de Kungsleden: een wandelpad van 425 kilometer van Hemavan naar Abisko.

Het meest populaire deel -Dag Hammarskjöldleden- is 110 kilometer lang. Dit pad start in Nikkaluokta en gaat langs de Kebnekaise -de hoogste berg van Zweden- naar Abisko. Het heeft de afgelopen jaren een speciale plek in haar hart gekregen.

Daarom besloot ze om vanaf 2016 juist dit traject in vier verschillende seizoenen te gaan bezoeken en te fotograferen. Inmiddels heeft ze alle seizoenen – winter, lente, zomer en herfst- volledig beleefd. Tijdens haar eerste poging in 2022 om de lente in beeld te brengen, stuitte ze nog voor Alesjaurestugorna op te veel sneeuw. Daarom ondernam ze in 2023 een nieuwe poging. Ze vertrok een week later dan in 2022. En deze keer slaagde ze er wel in om de hele route te lopen, ondanks dat Tjaktjapasset nog vol met sneeuw lag.